Вшанували воїнів-афганців

15.02.2023

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця дата приурочена до дня виведення радянських військ з Афганістану в 1989 році.

Участь у війні в Афганістані взяли понад 160 тисяч українців. Понад 3000 осіб загинули. Тож в цей день до пам’ятника полеглим землякам-афганцям в Рожищі прийшли представники влади, громадськості та ті, кому довелося пройти дорогами цієї страшної війни.

Тисячі воїнів-афганців одними з перших пішли добровольцями і стали на захист східних кордонів України у 2014 році, бо були одними із небагатьох, хто мав бойовий досвід. І сьогодні вони захищають Україну від російського агресора. Зокрема, вісім наших земляків-афганців нині знаходяться у найгарячіших точках протистояння з російським ворогом.

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою війною Радянського Союзу, але для тисяч солдатів-строковиків - це було виконання їхнього обов’язку, який на них покладала держава.

До присутніх звернувся голова місцевої Спілки ветеранів Афганістану Анатолій Шульгач, зазначаючи, що більшість колишніх афганців не сподівалися, що знову доведеться переживати страхіття війни, та до того ж на рідній землі. Та коли виникла загроза, одними з перших піднялися на захист Батьківщини.

За виважену життєву позицію, за гідний приклад патріотів, які першими стали до бою з російським загарбником, дякував колишнім і сьогоднішнім воякам-афганцям міський голова Вячеслав Поліщук.

Хвилиною мовчання пом’янули присутніх тих земляків, кому не судилося повернутися з тієї чужої війни, і тих афганців, котрі загинули у російсько-українській війні.

Завершилася зустріч покладанням квітів до пам’ятника полеглим у афганській війні землякам та спільним фото на згадку.

Поділитися: