Вийшла книга про наших загиблих земляків Володимира Лепу та Віталія Кавку

17.11.2023

Світ побачила книга-посвята п’ятнадцятьом загиблим Героям 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, котрі віддали життя за Україну у бою неподалік села Мале Веселе на Харківщині. Серед них – наші земляки Володимир Лепа з Рудні та рожищанин Віталій Кавка.

«10 вересня. Ціна свободи» - таку символічну назву має книга, адже саме 10 вересня 2022 року загинули Герої.

У тому бою вдалося вижити небагатьом, але саме вони розповіли деталі загибелі своїх побратимів.

Стрілецький взвод з двадцять одного військового на двох БМП відправили на бойове завдання - «зачистку» невеличкого населеного пункту Мале Веселе на Харківщині, повідомивши, що ворог залишив позиції. Насправді ж, добре озброєні окупанти зустріли вогнем українських військових, щойно вони з’явилися на території «зачистки». Зав’язався нерівний бій, хлопці відстрілювалися зі стрілецької зброї, намагалися викликати підмогу, але рація не відповідала. З того бойового завдання живими повернулися лише п’ятеро, один з побратимів потрапив у полон, інші п'ятнадцять - віддали життя за Україну.

«Ця книга написана заради того, аби пам'ять про величезну самопожертву наших захисників назавжди залишилася в серцях українців. Вона – нагадування про те, якою ціною ми здобуваємо свободу та незалежність», - так окреслила задум створення книги ініціатор та упорядник видання - жителька села Седлище Любешівської громади Камінь-Каширського району, матір загиблого в тому бою захисника України Сергія Бурдака – Людмила Бурдак, яку підтримали родичі інших Героїв.

«10 вересня. Ціна свободи» – це збірка спогадів друзів, побратимів, рідних про Героїв російсько-української війни, волинян та мешканців сусідньої Рівненщини, побратимів, яких доля звела захищати рідну землю у складі 14 волинської бригади і котрі стали Воїнами світла, світлини та їхні коротенькі історії життя.

Книга видана за кошти родичів, тому має невеликий тираж.

Поділитися: