Як боротися з американським білим метеликом: поради спеціалістів

14.09.2021
Як боротися з американським білим метеликом: поради спеціалістів

З початком осені знову на деревах міста Рожища з’являються павутинні гнізда, що свідчить про другу фазу активності шкідника. Дуже важливо проводити частий огляд своїх садів, аби на ранніх стадіях виявити та спільними зусиллями знищити гусінь.

Як ми вже повідомляли, нещодавно у Рожищі виявили відродження другого покоління американського білого метелика. Врятувати дерева від шкідника можна шляхом обробки спеціальними препаратами на початку розмноження гусениць. Оскільки в подальшому вони закутуються в павутинний «кокон», який стає бар'єром для проникнення інсектицидів.

Гілки з гніздами потрібно обпалити факелами або зрізати, зібрати у пакети та знищити ще до розповзання в пошуках корму. Також на заражених деревах потрібно видалити відмерлу кору і обмазувати стебла вапном.

У випадку виявлення американського білого метелика необхідно:

1. зібрати та знищити гусениць та кладки яєць;

2. обрізати гілки з гніздами гусені, які необхідно спалити у спеціально відведених місцях;

3. очистити дерева від нашарування кори;

4. знищити рослинні рештки;

5. перекопати при стовбурових кругах у садах, парках та на присадибних ділянках;

6. провести масовий вилов за допомогою феромонних пасток та ловчих поясів;

7. обробити інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (Карате 050 ЕС, к.е., БІ-58- новий, Біммер, Дімі-88, Демікс та ін.).

До слова, боротьба з шкідником хімічними препаратами – проблематична через санітарну зону в населених пунктах, а також із технічних причин: для обприскування дерев необхідна спецтехніка.

Гусениці старших віків є захищеними від хімічних препаратів, тому в населених пунктах рекомендують застосовувати біопрепарати Актофіт, Лепідоцид, бітосибацелін, регулятор росту і розвитку комах – Інсегар та ін.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Пам’ятайте: нехтування заходами зі знищення карантинних організмів передбачає адміністративну відповідальність.

Поділитися: