Як волинянам користуватись газом під час літніх температурних рекордів

17.07.2024

Неймовірна літня спека, яку зафіксували в липні волинські метеорологи на станції у м. Ковель + 38,1 С впливає й на роботу екстрених служб, зокрема 104. Спеціалісти аварійно-диспетчерської служби, які працюють 24/7 в усі пори року, рекомендують влітку при екстремальній спеці дбати не лише про свій організм – пити більше води, не перегріватись, а й не забувати про безпечне використання газу вдома.

Начальник аварійно-диспетчерської служби Волинської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» Валентин Киричук наголошує, що подбати про власну безпеку та рідних допоможуть знання, нагадує важливі правила:

1.Відключіть газ під час відпустки та від’їзду з дому на тривалий період. Якщо ж ви плануєте відпустку чи поїздку у справах на кілька днів чи тижнів, рекомендуємо перекрити крани на опусках до газових приладів або перед лічильником, щоб уникнути можливого витоку газу.

2. Уникайте використання газу в недостатньо провітрюваних приміщеннях. Не варто користуватись газовими приладами у закритих або недостатньо провітрюваних приміщеннях, щоб уникнути отруєння чадним газом. Відчиніть вікно чи кватирку, увімкніть витяжку.

3. Аномальна для Волині висока температура повітря може стати причиною виникнення зворотної тяги в димових та вентиляційних каналах. Через це продукти згоряння природного газу не відводяться через димохід, а надходять у приміщення, де встановлений газовий прилад, що може спричинити небезпечні ситуації. Щоб уникнути цього, необхідно забезпечити вільний доступ свіжого повітря в приміщення під час користування газом.

4. Не використовуйте витяжку з примусовою вентиляцією там, де працюють димохідні газові прилади, щоб не утворилася зворотна тяга продуктів згорання до вашого приміщення.

5. Не залишайте без нагляду працюючі газові прилади.

6. Періодично перевіряйте газове обладнання та дбайте про технічний стан газових мереж – влітку важливо, як і взимку. Переконайтесь, що у Вашій оселі нема витоків газу та справне газове обладнання. Ні в якому разі не користуйтесь несправним газовим обладнанням та не втручайтеся самостійно в їхню роботу, зверніться до спеціалістів, які мають дозвіл на виконання таких робіт. До прикладу, Ви можете звернутись до фахівців Волинської філії ТзОВ «Газорозподільні мережі України» та забезпечити справність внутрішньобудинкової системи газопостачання, газових приладів. 12 Центрів обслуговування Волині працюють щоденно з 8:00 до 17:15 год, у п’ятницю - з 8:00 до 16:00 год, окрім суботи та неділі.

7. Якщо відчули запаху газу негайно звертайтеся до аварійно-диспетчерської служби Волинської філії "Газмережі"- телефонуйте на номер 104 або 112.

«З початку цього року бригади АДС оперативно відреагували на 4010 викликів від волинських споживачів газу, а це близько 40-70 заявок на добу, влітку їх не меншає. Найбільше, 2207 витоків, блакитного палива було виявлено на внутрішньобудинкових газопроводах та газових приладах у домоволодіннях споживачів, - розповідає начальник аварійно-диспетчерської служби Волинської філії «Газмережі» Валентин Киричук. - Понад 1100, спричинені витоками газу на надземних газопроводах і зафіксували 45 витоків на підземних газопроводах».

Бережіть себе та своїх близьких!

Довідка. З 1 грудня 2023 року послуги з розподілу природного газу на території Волині забезпечує новий Оператор – Волинська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України». Згідно з постановою Національного держрегулятора НКРЕКП від 29 листопада 2023 року, прийнято рішення розширити з 1 грудня ТОВ «Газмережі» територію провадження господарської діяльності з розподілу природного газу на територію Волинської області. Нова філія відповідає за безперебійні маршрути газопостачання від магістральних газопроводів до кінцевого споживача.

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування