Як запобігти серцево-судинним захворюванням

27.09.2023

29 вересня відзначають Всесвітній день серця (World Heart Day). Про серцево-судинні захворювання, які є основною причиною смертності як в Україні, так і в усьому світі, та як від них уберегтися наша розмова з лікарем-епідеміологом Луцького районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» Миколою Демидюком.

- Щонайперше розкажіть, які ж є найпоширеніші хвороби серця?

- Серцево-судинні захворювання - це ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інфаркт, інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), тиск нижче норми (гіпотонія), ревматична хвороба серця, вроджені вади серця, серцева недостатність, тощо.

- Яка причина виникнення серцево-судинних захворювань?

- Найчастіше причиною таких захворювань є наша власна поведінка і шкідливі звички: куріння, брак фізичної активності, нераціональне харчування та вживання алкоголю,наркотиків, тощо.

- Чи може людина знизити ризик серцево-судинних захворювань і що для цього необхідно?

- Дотримуючись здорового способу життя, ми можемо суттєво знизити ризик серцево-судинних хвороб. Дійсно, хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Зараз вся країна перебуває у стані війни, це призводить до постійного стресу, що вкрай негативно позначається на нашому організмі, в першу чергу на серцево-судинній системі.

Треба пам’ятати, що у більшості випадків хворобам серця та судин можна запобігти.

Питання, як уникнути проблем із серцем, за змістом ідентичне іншому - як прибрати зі свого життя фактори ризику. І якщо біологічні (вік, генетика, стать) нам не підвладні, то решта – в зоні нашого контролю.

Хочете зберегти серце здоровим, пам’ятайте наступні правила :

1. Уникайте тютюну в будь-якому вигляді. Паління (в тому числі пасивне) сигарет підвищує кров’яний тиск і підвищує ризик серцевого нападу та інсульту. Це – не лише найкраща профілактика хвороб серця та судин, а й симптомів інших хвороб.

2. Їжте правильно. Споживайте мінімум насичених жирів, червоного м’яса і збільште споживання фруктів, овочів і цільнозернових продуктів. Вживання поліненасичених жирних кислот Омега 3 – дієва профілактика склерозу судин головного мозку.

3. Залишайтеся стрункими. Надлишковий ІМТ (>25) збільшує ризик гіперхолестерину та тригліцеридів у крові, високого АТ і діабету.

4. Фізичні вправи знижують ризик серцевих захворювань, інсульту, гіпертонії, а також можуть допомогти контролювати стрес, поліпшити сон, підвищити настрій, контролювати вагу і поліпшити когнітивні здібності.

30-хвилинна прогулянка п’ять днів на тиждень принесе велику користь більшості людей. Будь-яка кількість вправ краща, ніж нічого.

5. Обмежте алкоголь – надлишок спирту провокує посилену роботу серця і може призвести до інфаркту міокарда, а надто густа кров – до інсульту. Відмова від алкоголю – профілактика судин головного мозку.

Недотримання пунктів 1 - 5 – це головні причини інфаркту міокарда.

6. Висипайтеся. Погана і недостатня кількість сну пов’язана зі стресом, а це кардіо- та ангіофактор сильного стресу.

Гарна новина полягає в тому, що користуючись цими правилами, приблизно 80% усіх випадків ССЗ – серцевих нападів, серцевої недостатності та інсультів – можна запобігти.

Погана – займатися всім цим потрібно з ранньої юності, інакше можна непомітно для себе пройти точку неповернення. І добре, якщо в подальшому житті знадобляться тільки первинні заходи.

Головне – контролювати високий кров’яний тиск, рівень холестерину, правильно харчуватися, займатися посильним фізичним навантаженням і не палити за жодних обставин.

Поділитися: