За прозорий бюджет: Рожищенська громада розпочала участь у проєкті «Бюджетна партисипація від А до Я»

13.12.2023

12 грудня у Рожищенській територіальній громаді в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» відбулася ознайомча зустріч за участю голови громади Вячеслава Поліщука, начальниці фінансового відділу Ірини Попової та експертів Громадського Партнерства “За прозорі місцеві бюджети” Марії Орлової та Миколи Орлова.

У вересні 2023 року Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» у межах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розпочало реалізацію проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», який стартує і у нашій громаді. Учасниками проєкту стали 20 громад з шести областей України.

Презентуючи проєкт, експертка Марія Орлова наголосила, що основною метою його реалізації є збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах, сприяння формуванню інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, а також поширення та передача успішного досвіду та практик проєкту іншим громадам України.

Також учасники зустрічі обговорили основні складові проєкту, етапи та форми його впровадження. Зокрема, перші перші кроки його впровадження передбачають збір інформації про чинні інструменти залученості громадян та оцінку бюджетної прозорості й партисипації.

Щодо бюджетної прозорості, то оцінка початкової її стадії вже проведена експерткою Марією Орловою, нині черга - за фінансовим відділом Рожищенської міської ради.

Участь громади у проєкті «Бюджетна партисипація від А до Я» спрямована на досягнення головного результату – напрацювання важливих інструментів для ширшого залучення громадян до бюджетного процесу, що дозволить владі і громаді краще розуміти одне одного.

«Я впевнений, що завдяки експертній підтримці та спільним напрацюванням в рамках проєкту нам вдасться підвищити рівень обізнаності громадян про бюджетний процес, залучити активних жителів до співпраці. Це, в свою чергу, допоможе досягнути прозорості, підвищити рівень довіри до влади», - зазначив під час зустрічі Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

Цей захід було проведено Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети» в рамках проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділитися: