Збережімо наші діалекти: жителів громади запрошують долучитися до проєкту “Оселя голосів та історій”

06.12.2023

Мовний «Проєкт Р.І.Д.» та ГО «Оселі голосів та історій» працюють над створенням сайту, де будуть зібрані аудіозаписи діалектів з усієї України «Оселя голосів та історій». Мета — через особисті історії різних людей, закарбувати мовні особливості кожного регіону.

«Ми вже бачимо, скільки матеріальної культурної спадщини знищила росія, і скільки ми продовжуємо втрачати кожного дня. Мова — невід’ємна частина нашої культури, тож хочемо зробити аудіобібліотеку, де кожен зможе почути якусь історію рідною говіркою, та на мить відчути себе вдома, або ж відкрити для себе говори різних куточків України. Хочемо, аби кожен, хто доєднається, відчув — ми робимо це одне для одного і для всієї країни!

Особливість проєкту в тому, що всі розповіді будуть у вільному доступі та користуванні: для уроків з українознавства, наукових робіт, блогів, подкастів чи просто для людей, яким цікаво, як говорили їхні близькі з того чи іншого села або містечка», – зазначають ініціатори проєкту.

На сайті проєкту є поради, як долучитись до ідеї, розпочати розмову та на які теми говорити з носієм діалекту та власне, як записати діалект співрозмовника. Команда проєкту опрацьовуватиме аудіозаписи, після чого можна буде ознайомитися з ними на сайті після завершення підпроєкту.

Також волонтери зазначають, що після впорядкування збірні голоси можна буде прослухати онлайн та користуватися записами для написання своїх наукових робіт, подкастів, для ведення блогів.

Детальніше про проєкт читайте за посиланням.

Поділитися: