Збережи ялинку в лісі: за рубку хвойних передбачені штрафи

01.12.2023

Напередодні Новорічно-Різдвяних свят лісові насадження Волині зазнають непоправної шкоди, адже попит на живі ялинки сприяє вирубуванню хвойних дерев.
Департамент екології та природних ресурсів звертається до мешканців Волині з проханням не вирубувати зелених красунь, а знаходити альтернативні рішення під час святкування зимових свят, що дозволять зменшити випадки несанкціонованої вирубки ялинок.
“У торгових центрах, супермаркетах та на ринках уже можна придбати штучні ялинки, які не поступаються красою і пишністю справжнім і до того ж їх можна встановлювати впродовж багатьох років. Нагадаємо, щороку у грудні, напередодні Нового року та Різдва, з метою попередження незаконної рубки хвойних
насаджень, безконтрольного перевезення та реалізації новорічних ялинок, а також притягнення до відповідальності за самовільну заготівлю і реалізацію незаконно зрубаних дерев проводиться екологічна акція «Новорічна ялинка».

Щоб вберегти насадження від самовільних рубок, проводитимуться спеціальні рейди-перевірки в лісах, особливо на територіях природно-заповідного фонду, на автодорогах, залізничних вокзалах і ринках області. Рейдові групи перевірятимуть законність заготівлі, перевезення та реалізацію ялинок.

Громадяни, які незаконно торгуватимуть ялинками, притягуватимуться до адміністративної чи кримінальної відповідальності у встановленому законом порядку. Відтак, за рубку та реалізацію ялинок передбачені штрафи, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна вирубка дерев передбачає покарання у вигляді штрафних санкцій та навіть кримінальної відповідальності.
Як зазначають у відомстві, за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняку у 2023 році стягують такі штрафи:

  • для громадян — від 510 до 1,02 тис. гривень;
  • для посадовців — від 2,55 тис. до 5,1 тис. гривень.

У захисних лісових насадженнях відповідно до ст. 65 КУпАП штрафи такі:

  • для громадян — від 510 до 765 гривень;
  • для посадовців — від 1,02 тис. до 1,53 тис. гривень.

Окрім того, самовільна порубка хвойних насаджень, яка завдала шкоди лісу, залежно від діаметра стовбура дерева обійдеться в:

  • до 10 сантиметрів — 758,7 тис. гривень;
  • 10,1 — 18 сантиметрів — 3,43 тис. гривень.

За протиправну порубку дерев в межах населених пунктів за ст. 153 КУпАП суми штрафів такі:

  • для громадян — до 510 гривень;
  • для посадових осіб — до 850 гривень.

Сума збитків, яку необхідно відшкодувати за кожне самовільно зрубане хвойне насадження залежно від діаметра дерева в межах населених пунктів, така:

  • до 6 сантиметрів — 800 гривень;
  • від 6,1 — 10 сантиметрів — 1,15 тис. гривень;
  • від 10,1 до 14 сантиметрів — 1,5 тис. гривень.

"Одночасно інформуємо про те, що за незаконну рубку дерев, а саме хвойних насаджень в межах територій природно-заповідного фонду, розрахунки розміру завданої шкоди суттєво зросли — за незаконну порубку хвойного дерева до 10 см доведеться сплатити 8 621,46 грн. Крім того, передбачено і кримінальну відповідальність", — наголосили у Держекоінспекції Волинської області.

Поділитися: